top of page
  • Foto van schrijverWim Provoost

Wie is er bang voor Virginia Woolf?

Bijgewerkt op: 31 okt. 2020


Het nieuwe gezelschap BRT speelt het onbetwistbare meesterwerk van de Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee. De Vlaamse acteur en theaterregisseur Geert Willems herwerkte de originele tekst met Mieke Bouve in de rol van sterke vrouw Martha, Paul Ooghe in die van haar man George. Sofie Van Maele en Sébastien De Smet zijn het schijnbaar onschuldige nachtelijk bezoek.

Foto: Belgisch Repertoire Theater

Martha en George komen thuis na een feestje op een universiteitscampus in New England. Een aangeschoten Martha heeft op vraag van haar vader - die rector is van de universiteit - een aankomend talent uitgenodigd om thuis verder te drinken. Dit is dik tegen de zin van haar man - een mislukt academicus... Het is het begin van een nacht vol schelden en moddergooien. De alcohol wordt rijkelijk uitgeschonken wat geheimen ontbloot.

Jarenlange frustraties eindigen in verslagenheid...

En wat is dat dan met Virginia Woolf? Eigenlijk is dat een woordgrapje van Albee. De acteurs zingen verschillende keren in het stuk "Wie is er bang van Virginia Woolf?" Het is een woordspeling op het populaire liedje "Who's Afraid of the Big Bad Wolf?" (Wie is er bang voor de Grote Boze Wolf?) uit Walt Disney's animatiefilm The Three Little Pigs uit 1933, dat de gasten op het voorafgaande feestje hebben gezongen. Albee had het zinnetje zien staan als graffiti op de muur van een bar in Greenwich Village.

Theater Box is een kleine nieuwe zaal in Gent. Hierdoor zit je als toeschouwer mee in de woonkamer van Martha en George en voel je je een indringer in deze sociale thriller. Het stuk grijpt naar de keel, en laat dan weer lachen met flauwe grappen en bizarre situaties.

"Wie is er bang van Virginia Woolf?" speelt nog tot in december in Theater Box in Gent.


70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page