top of page
  • Foto van schrijverWim Provoost

De vergeten meesters van Brugge

Bijgewerkt op: 31 okt. 2020


'Gids in Gent' kijkt over het muurtje...

In het Groeningemuseum in Brugge loopt de tentoonstelling 'Pieter Pourbus en de vergeten meesters'. Het is een indrukwekkende collectie van werken ná Brugges Gouden Eeuw.

Gillis Claeissens, portret van een man

Onbekend maakt onbemind, ook op cultureel vlak! Brugge - ooit dé handelsmetropool - loopt in de 16de eeuw leeg: de economie verhuist naar Antwerpen, de cultuur volgt. Toch blijven er heel wat vermogende Bruggelingen achter die genoeg kapitaal blijven vergaren om in kunst te investeren.

Lange tijd werd gedacht dat Pieter Pourbus de enige meester met naam was in deze eeuw. Nieuw onderzoek (naar aanleiding van deze tentoonstelling) wijst het tegendeel aan. Hij komt in Brugge terecht bij Lancelot Blondeel, één van de mediators van de Italiaanse renaissance in de stad. Pourbus trouwt met diens dochter en wordt de stamvader van een dynastie schilders met Frans I en Frans II Pourbus. Pieter Pourbus is ook leermeester van een zoon uit het schildersgeslacht Claeissens: Antonius. Deze twee schildersgeslachten worden de belangrijkste kunstproducenten gedurende die hele 16de eeuw.

Curator Anne van Oosterwijk haalt in 'de vergeten meesters' letterlijk een aantal Brugse meesters van onder het stof. Hun heel eigen stijl ligt tussen die van de Vlaamse Primitieven en de Renaissance een eeuw vroeger en de barokstijl van Rubens en Jordaens een eeuw later. Je voelt het bijna letterlijk: aan het begin van de tentoonstelling hangen Pieter Pourbus' 'Portretten van Jan van Eyewerve en zijn vrouw Jacquemeyne Buuck': je voelt de invloed van Van Eyck: het gezicht contemplatief weggedraaid, de symbolische hond, het stadsgezicht... Bij de portretten aan het einde van de tentoonstelling ligt de Barok om de hoek te loeren: kleinzoon Frans II Pourbus heeft in zijn 'Portret van een 56-jarige man met zijn 54-jarige vrouw' met extreem realisme de man niet ontzien: elke rimpel wordt weergegeven, ook de sterke licht/donker contrasten zijn sprekend.

Portretten van een anonieme man en vrouw, Pieter Pourbus en Frans II Pourbus

Onbekend maakt onbemind... Maar deze tentoonstelling wekt zeker de interesse op. Hoog tijd dus om deze vergeten meesters in de spotlights te zetten.

De tentoonstelling 'Pieter Pourbus en de vergeten meesters' loopt nog tot 21 januari 2018 in het Groeningemuseum te Brugge.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page