top of page
  • Foto van schrijverWim Provoost

Het Gentse 'Manneke Pis'

Bijgewerkt op: 31 okt. 2020

In 1179 komt Filips van den Elzas terug naar Gent terug van zijn eerste kruistocht. Hij brengt uit het Heilige Land een kleine bastaard mee die hij de naam Boudewijn heeft gegeven. Het kind wordt met open armen ontvangen in het Gravensteen en door iedereen op handen gedragen. Tot het noodlot de grafelijke familie treft…

Tijdens een dispuut over een relikwie tussen Filips en de abt van Sint-Vaast roept de geestelijke met een rood aangelopen gezicht uit: “U zult getroffen worden in wat u het liefste ziet!” Op datzelfde moment stopt Boudewijn met groeien en verandert zijn karakter: hij verandert in het grootste ettertje van Gent en omstreken…


Op een dag trekt er een processie met teruggekeerde kruisvaarders over de Kraanlei. Wanneer de bisschop passeert, springt Boudewijn weg uit de groep notabelen. Hij heft zijn hemd omhoog tot boven zijn navel en begint rustig te wateren. Voor de bisschop is de maat vol: hij vervloekt Boudewijn die op slag versteent! Als blijvende herinnering én als waarschuwing plaatsen de bewoners het beeld tegen de gevel van de Kraanlei 17…

Het Gentse Manneke Pis aan de Kraanlei

Het Gentse Manneke Pis heeft in 2014 het gezelschap gekregen van twee nieuwe beeldjes. De Sosseteit van de Gensche Mannekes Pies Twielink vierde toen haar tiende verjaardag. Foto: Gentse Feesten 2018.


Tot zover de legende… Feit is dat schaars geklede mannetjes in de zeventiende eeuw geliefd waren als uithangbord van wijnhandelaars. Vlakbij – aan de Leie – stond de kraan waarmee alle wijn die Gent binnenkwam gelost werd. Ver moest de wijnhandelaar dan ook niet lopen om zijn kostbare handelswaar naar zijn winkel te brengen.


De oudste vermelding van het Gentse Manneke Pis dateert van 1713: “het huys als van oudts ghenaem 't manneken pis”. Het oorspronkelijke beeldje uit terracotta viel tijdens een storm in 1965 naar beneden en werd in 1980 vervangen door een bronzen replica.

893 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page