top of page
Foto van schrijverWim Provoost

De Maagd van Gent

Bijgewerkt op: 31 okt. 2020

Misschien is ze jou ook al opgevallen? Je kunt er niet om heen in de Kuip van Gent, overal vind je afbeeldingen van de “Maagd van Gent”. Wie is deze vrouw? En waarom heeft Gent een maagd als zinnebeeld?

Haar afbeelding wordt plechtig beschreven als:


“In sabel een leeuw van zilver, getongd van keel, geklauwd, gekroond en gehalsband van goud, de halsband voorzien van een kruisje van hetzelfde. Schildhouders: de zittende Maagd van Gent van natuurlijke kleur, de linkerarm rustend op de linkerschouder van een zittende leeuw van Gent, de banier van Vlaanderen tussen beiden. Het geheel geplaatst op een grasgrond omheind met een palissade met hekken van natuurlijke kleur. De wapenspreuk: 'TROUW EN LIEFDE' in letters van zilver op een lint van sabel.”


De Maagd van Gent wordt aan het einde van de 14de eeuw door de Gentenaars als stadswapen aangenomen. Ze moest het schild met de witte leeuw tegen een zwart veld doen vergeten – al is dit opzet dat niet echt gelukt…

Het motief van een Maagd als symbool van de stad werd vermoedelijk ontleend aan een gedicht van Baudewijn vander Luere over de oorlog in 1381-1382 tussen de stad Gent en Lodewijk van Maele, de graaf van Vlaanderen. In De maghet van Ghend (De Maagd van Gent), een gedicht van een 240-tal verzen, wordt Gent verdedigd door een maagd en een leeuw die naast haar zit. Beiden zitten in een kleine tuin, ook wel “een besloten hof” genoemd, een traditioneel symbool van maagdelijkheid en zuiverheid én een aanduiding van het stedelijk grondgebied. De vergelijking van een stad met een Maagd haalt de auteur uit de bijbel: de hemelse stad Jeruzalem is de maagdelijke bruid van het Lam Gods, het symbool van het onoverwinnelijke volk van God.


Of dit gedicht teruggaat op een oudere orale traditie is niet bekend, maar aan het eind van de 14de eeuw is de geest uit de fles en verschijnen Maagd en leeuw in allerlei bronnen, zoals schilderijen, boeken en architecturale versieringen.


Bronnen: stamgent.be, literairgent.be

2.348 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page