top of page
  • Foto van schrijverWim Provoost

De bekeerlinge: een middeleeuwse queeste

Bijgewerkt op: 31 okt. 2020


Vigdis Adelaïs, een jonkvrouw uit Rouen met een Noorman-vader en een Vlaamse moeder, wordt verliefd. Het is een onmogelijke liefde in de 11de eeuw: David Todros, de zoon van de opperrabbijn van Narbonne, kan en mag die liefde niet beantwoorden. Hij doet het toch… Het is het begin van een voortdurend onderweg zijn…

Stefan Hertmans heeft van zijn nieuwe boek “De bekeerlinge” een queeste gemaakt. Hij vertrok vanuit twee vellen perkament die wonderbaar een millennium geschiedenis hebben doorstaan. Ze vertellen het verhaal van Hamoutal, de christenvrouw die zich tot het jodendom bekeert én als het ware veroordeeld wordt tot een zwerversbestaan.

David en Hamoutal – de naam die Vigdis ontvangt bij haar bekering – slagen erin te vluchten uit Rouen. Ze doorzwerven Frankrijk en overwinnen verschillende barrières: tientallen rivieren, bergen en gevaarlijke dalen. Niet alleen de wilde natuur, ook de soldaten die erop uitgestuurd zijn hen terug naar Rouen te brengen blijven een gevaar. Ze bereiken Narbonne en worden er ogenomen in de joodse gemeenschap. Helaas niet voor lang… Normandische ridders komen hen er op het spoor waardoor ze halsoverkop opnieuw moeten vertrekken. David en Hamoutal – inmiddels zwanger – vluchten de Vaucluse in. Het onooglijke dorpje Monieux biedt hen bescherming.

Een paar jaar verstrijken, twee kinderen worden geboren en een derde is op komst. David is rabbijn geworden. De rust in het dorp wordt abrupt verstoord door het kruisvaarder leger, verzameld rond Raymond van Toulouse. Ze geven gehoor aan de oproep van paus Urbanus II en trekken op naar Jeruzalem. Er ontstaat tumult: de dorpelingen moeten voorzien in eten en een slaapplaats voor de ridders en hun gevolg. Er ontstaan schermutselingen aan de synagoge die ontaarden in een pogrom: Dieu le veut! David sterft, de twee kinderen worden meegenomen door de kruisvaarders en Hamoutal blijft in diepe rouw achter… Dieu le veut?

In de lente besluit ze de kruisvaarders achterna te gaan op zoek naar haar kinderen. Een nieuwe queeste begint. Ze stapt honderden kilometers en vaart de Middellandse Zee over. Ondanks de bescherming door een legitimatiedocument dat de joodse gemeenschappen waar ze passeert vraagt haar te helpen, komt ze berooid aan in Caïro vanwaar ze verder Jeruzalem wil reizen. Ze wordt echter overtuigd daar te blijven, in de gemeenschap van Fustat. Het is een veilige haven waar christenen, moslims en joden proberen samen te leven ondanks het dreigende tijdsklimaat: een soort Cordoba aan de Nijl.

Hamoutal begint er een nieuw leven. Tot ze nieuws krijgt uit Europa: haar zoon en dochter leven nog en groeien op bij haar ouders… Opnieuw slaat te vertwijfeling toe: kan ze haar kinderen opeisen? Ze keert terug naar haar schoonouders in Narbonne. Onderweg overvalt haar een zekere krankzinnigheid die haar besluit alles op te geven en via de Spaanse kust naar haar geboortestad te varen. In Najèra wordt ze herkend: zij is de bekeerlinge die haar ouders ontvluchtte! Haar krankzinnigheid neemt toe: ze roept het uit. De lokale bevolking sleept haar op de brandstapel. Op het nippertje wordt ze gered en zinkt verder weg in zichzelf… Ze keert terug naar Monieux om er dolend, zwervend en in diepe waanzin eenzaam te sterven.


De bekeerlinge Stefaan Hertmans

Stefan Hertmans – De bekeerlinge,

De bezige bij,

Amsterdam/Antwerpen.

318 blz.

€ 19,99.

★★★★★

222 weergaven0 opmerkingen
bottom of page