top of page
  • Foto van schrijverWim Provoost

De tentoonstelling ‘Voor God en geld’ loopt nog slechts twee weken…

Bijgewerkt op: 31 okt. 2020


Al enkele maanden loopt in het Caermersklooster van Gent de tentoonstelling ‘Voor God en geld’. Het is een expositie over de economische en culturele groei van de Zuidelijke Nederlanden in de 15de en de 16de eeuw, op de drempel tussen de middeleeuwen en de nieuwe tijd. Steden zijn ontstaan en in die steden bloeit de handel. Door de lakennijverheid worden burgers in onze gewesten slapend rijk. En wie rijk is wil zijn rijkdom etaleren: de Vlaamse Primitieven varen er wel bij. Maar… geld stinkt en “de aarde voedt de narren” zoals een schilderij op de tentoonstelling laat zien. Om zijn hemel te verdienen moet de rijke middeleeuwer bidden en laten bidden voor zijn zielenheil, met alle wantoestanden van dien. Luther en de zijnen protesteren tegen dit naïef geloof wat een tachtigjarige oorlog uitlokt in onze gewesten en de neergang van onze voortrekkersrol…

Een collectie kunstwerken uit die periode, afkomstig uit musea, archieven, bibliotheken en privéverzamelingen (waaronder een flink deel uit The Phoebus Foundation van ondernemer Fernand Huts, CEO van Katoen Natie) die je gezien moet hebben!

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page