top of page
  • Foto van schrijverWim Provoost

Draken in alle maten en gewichten

Bijgewerkt op: 31 okt. 2020


Sinds de 14de eeuw waakt een imposante draak bovenop het belfort over Gent. Al eeuwenlang spreekt hij tot de verbeelding van jong en oud. Zevenhonderd jaar later spreekt dit mythologische dier nog steeds tot de verbeelding: denk maar aan Drogon, Rhaegal en Viserion uit Game of Thrones

In het STAM loopt een tentoonstelling over de draak als vriend en vijand in alle tijden en culturen. Het motief van de held die vecht tegen het kwaad in de gedaante van een monster is even oud als de spraak.

In tientallen historische voorwerpen van dichtbij én veraf wordt het motief van de draak in negen verschillende thema’s gebracht. Men toont onder andere de draak als tegenstander van helden als Sint-Joris en Sint-Michiel in afbeeldingen op een kruisboog of een pantser uit de 16de eeuw. Deze helden worden in verschillende volkstradities herinnert, denk maar aan de draak die jaarlijks Bergen onveilig maakt tijdens de Lumeçon. Sint-Joris en Sint-Michiel gaven ook hun naam aan verschillende gilden en ambachten zoals te zien is op schutterszilver.

Vergulde draak op het belfort van Gent.

Verschillende steden hebben hun eigen drakenlegenden. Een draak schittert al eeuwenlang op het belfort van Gent en maakt deel uit van het stadsbeeld als trots symbool van een onafhankelijke stad, wakend over de stadsrechten die beneden in het secreet werden bewaard.

Draken komen ook voor in de Griekse mythologie én de talrijke legendes van de Vikings met hun drakars – ‘drakenboten’ – met een drakenkop op de boeg, bedoeld om het kwaad te verdrijven en angst aan te jagen. Ook de Oosterse mythologie heeft het over draken. Wie kent de Chinese draak niet die tijdens het Chinese Nieuwjaar boze geesten verdrijft? Het was niet alleen het embleem van de keizer, maar draken zijn eveneens een teken van geluk, rijkdom en vruchtbaarheid.

Dat draken écht bestonden, daar twijfelden onze voorouders niet aan, alleen konden ze deze wezens niet correct situeren. De draak wordt een onbekend zeemonster. In de 19de eeuw bleef men op zoek naar draken wanneer men de natuur verder verkende: veel eigenschappen van de draak vond men terug in dieren als het vliegend draakje, de vleermuis, de helmhagedis of de leguaan.

‘Draken’ is een ideale gezinstentoonstelling en loopt tot 28 mei 2017 in het STAM.

158 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page