top of page
  • Foto van schrijverWim Provoost

Oorsprong van Dan Brown: als een oude vriend die op bezoek komt

Bijgewerkt op: 31 okt. 2020


​​Dan Brown laat het ‘Inferno’ van zijn vorige boek achter zich met een nieuw boek dat creationisme tegenover wetenschap plaatst en zo evenveel stof kan doen opwaaien als hij deed met ‘Da Vinci Code’. In ‘Oorsprong’ komt de futurist Edmond Kirsch met een theorie die zo gedurfd is dat Brown ze cursief zet: “het zal jouw fundamenten niet dooreenschudden, het zal ze breken.”

Kirsch richt zicht tot de wereld: miljoenen mensen leren zijn shockerende ideeën kennen: religie is overbodig. Hele geloofsstelsels komen in gevaar. Hij stelt de twee centrale vragen van ‘Oorsprong’: ‘Waar komen we vandaan? En waar gaan we naartoe?’ Net wanneer hij via zijn Cloud de oplossing van deze levensvragen wil tonen, wordt hij neergeschoten.

Robert Langdon, zijn oude professor in symbolen, is voor dit spektakel naar het Guggenheim in Bilbao afgezakt. Aan hem dus om Kirsch’s wachtwoord te kraken.

Zoals we van Dan Brown mogen verwachten, krijgt Langdon hulp van een knappe vrouw: Ambra Vidal. Zij is de directrice van het Guggenheim én toevallig ook verloofd met de Spaanse kroonprins Julian. Ze leidt hem naar het appartement dat Kirsch huurde in ‘La Pedrera’ of ‘Casa Milà’: het startpunt van een toeristische trip door het Barcelona van Antoni Gaudí.

Achterna gezeten door een strijder van de Palmarianen – een Spaanse ultraconservatieve groep die gelinkt die geloven dat er sinds Paulus VI een valse paus op de troon van Petrus zit en een eigen paus Gregorius XVII volgen – en het Spaanse Hof proberen Langdon en Vidal Kirsch’s code te kraken: een vers van 50 letters uit zijn favoriete gedicht.

Gelukkig is er Winston die met zijn artificiële intelligentie Langdon te hulp schiet.

In ‘Oorsprong’ toont Dan Brown waar hij goed in is: spanning creëren door verschillende verhaallijnen naast elkaar te vertellen en ze door elkaar te weven. Interessant leesvoer voor de komende herfstdagen!

Dan Brown – Oorsprong.

Luitingh-Sijthoff,

Amsterdam.

500 blz.

€ 24,99

★★★★☆

222 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page