top of page
  • Foto van schrijverWim Provoost

De Sint-Pietersabdij is ‘In de ban van de tijd’

Bijgewerkt op: 31 okt. 2020


In de ban van de tijd | tentoonstelling | Sint-Pietersabdij Gent

Op tijd komen… Niet alleen Phileas Fogg – de wereldreiziger van Jules Verne – had het er moeilijk mee… Al van in het Oude Griekenland worstelen mensen met het concept ‘tijd’. Ook de middeleeuwse monniken braken zich er het hoofd over. Over deze geschiedenis van de tijd loopt in de Gentse Sint-Pietersabdij de tentoonstelling ‘In de ban van de tijd’.

Curator Maarten Van Dyck (filosoof en wetenschapshistoricus) neemt je samen met Sven Speybrouck (van o.a. Interne Keuken op Radio 1) in de audiotour mee op een boeiende tocht van kerkklok tot breedtegraad.

Niet alleen via tal van voorwerpen als astrolabia, sextanten, kompassen en globes, maar ook via historische werken uit de naburige Boekentoren – de bibliotheek van de universiteit – wordt de merkwaardige geschiedenis van de tijd geschetst.

Eén boek sprong mij in het oog: Discorsi e Dimostrazioni Matematiche, intorno a due nuove scienze (Gesprekken en wiskundige bewijzen in twee nieuwe wetenschappen) van Galileo Galilei. Het script werd na zijn veroordeling naar Leiden gesmokkeld om er uitgegeven te worden.

‘In de ban van de tijd’ loopt nog tot 25 maart 2018.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page