top of page
  • Foto van schrijverWim Provoost

Twee zwanen aan de Korenlei

Bijgewerkt op: 31 okt. 2020


Zwanen zijn geen monopolie van Brugge. In Gent hebben we ons eigen koppeltje zwanen aan de Korenlei. Op de prachtig gerenoveerde gevel van de hotelketen Marriott staan twee vergulde zwanen afgebeeld. In tegenstelling tot de trouwe zwanen uit Brugge, zwemt dit paar van elkaar weg. Voor hedendaagse Gentenaars en toeristen is de betekenis ervan een raadsel. Voor de inwoners van enkele eeuwen geleden, waren ze een veelzeggend teken. Een zwaan die naar links zwemt, staat symbool voor vrouwen, zwemt ze naar rechts, dan wijst ze op veel drank in huis. En twee zwanen, die uit elkaar zwemmen? Én vrouwen én drank dus! Het 16de-eeuwse huis "De Swaene" stond dus borg voor heel wat vertier. De schippers die vlakbij aanmeerden moesten niet ver lopen om de eenzame Gentse nachten door te brengen…

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page